Dolazi godina "zelenih" automobila

Bez autora
Dec 22 2010

Automobili na čisto električni i benzinsko-električni, takozvani hibridni pogon, postepeno prodiru na svetska tržišta i, po svemu sudeći, iduća godina će biti godina "zelenih automobila", budući da novom trendu nisu odolela ni vozila za kupce kojima su troškovi za benzin zanemarljivi. Ali i u tom domenu, luksuzna vozila razmeću se snagom i brzinom, ističu analitičari, navodeći primer električnog superauta "jaguar CX75", koji košta 300 hiljada dolara i kome do 100 kilometara na sat trebaju samo 3,2 sekunde. Svi proizvođači priznaju da su električna vozila u startu skuplja, ali kažu da će se zbog manje potrošnje i jeftinijeg održavanja na kraju isplatiti, ističu analitičari. Sa jednim rezervoarom 'jaguar' može da pređe do Las Vegasa i natrag.

Dolazi godina "zelenih" automobilaAutomobili na čisto električni i benzinsko-električni, takozvani hibridni pogon, postepeno prodiru na svetska tržišta i, po svemu sudeći, iduća godina će biti godina "zelenih automobila", budući da novom trendu nisu odolela ni vozila za kupce kojima su troškovi za benzin zanemarljivi.

Ali i u tom domenu, luksuzna vozila razmeću se snagom i brzinom, ističu analitičari, navodeći primer električnog superauta "jaguar CX75", koji košta 300 hiljada dolara i kome do 100 kilometara na sat trebaju samo 3,2 sekunde.

Svi proizvođači priznaju da su električna vozila u startu skuplja, ali kažu da će se zbog manje potrošnje i jeftinijeg održavanja na kraju isplatiti, ističu analitičari.

"Sa jednim rezervoarom 'jaguar' može da pređe do Las Vegasa i natrag", kaže direktor komunikacija na losanđeleskom auto salonu, Brendan Flin, preneo je "Glas Amerike" (VOA).

"Jaguar CX75" ima četiri elektromotora - po jedan za svaki točak - ukupno 780 konjskih snaga.

Što se tiče vozila pristupačnijih običnim potrošačima, jedan od interesantnijih je "Nisanov" model "lif", čija će prodaja krenuti početkom 2011.

Mark Peri, direktor planiranja, kaže da je to prvi pristupačan auto u svetu bez ikakvog ispuštanja štetnih gasova, bez benzina ili nafte. Nema odlazaka na pumpu, nema promena ulja, čak nema ni auspuh, kaže Peri.

Mnoge potencijalne kupce brine mogući domet vozila sa pogonom na baterije.

Američki "Ševrolet" smatra da je njegov model "volt" pravi odgovor na to.

Ričard Džejms, menadžer komunikacija za zapadnu američku obalu, u "Dženeral motorsu" (GM) ističe da novi "volt" omogućava da, ako ima punu bateriju, pređete do 80 kilometara. Posle toga automatski se pali benzinski motor koji okreće generator za punjenje baterije, što omogućava da se pređu još 563 kilometra", kaže Džejms, navodi VOA.

"Volt" je ovoga meseca počeo da stiže u prodavnice sa cenom od oko 40 hiljada dolara.

vropski proizvođači takođe najavljuju električne modele.

"Pežoov" model "iOn" i njemu srodni "sitroen C-zero" su vozila za kratke vožnje po gradu. Baterija im se napuni za šest sati, ali da se napuni 80 odsto treba samo pola sata. Domet im je oko 130 kilometara. U stvari, ovakva manja vozila biće glavni hit u 2011, smatra auto-novinar Ričard Horman.

"Kada sam počinjao na ovom polju, automobili i kamioneti bili su svake godine sve veći. A sada, Krajsler će prodavati čak i mali 'fijat 500'. Automobili su sve manji i sve štedljiviji", kaže Horman.

Francuski "Reno" najavljuje za iduću godinu proizvodnju električne verzije svog modela "fluens ZE", dok u međuvremenu priprema model "tvizi``, za koji "Renoov" zamenik direktora za električna vozila, Matje Tenebaum, tvrdi da nije eksperimentalno vozilo.

"To uopšte nije prototip već istinski auto, koji će se prodavati u roku od godinu dana i sada radimo na dizajnu te serije", kaže Tenebaum.

Vozilo "tvizi" se kao motocikl naginje u krivinama, a male dimenzije čine ga idealnim za gradski saobraćaj. Domet mu je oko 100 kilometara, dok se baterija puni za tri i po sata.

I švedski "Volvo" namerava da iduće godine ponudi svoj električni model "volvo C30", a za 2012. planira dizelelektrični hibrid.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik